top of page

שמואל גולן  1960-1901

330px-שמואל_גולן_edited.jpg

מיהו שמואל גולן?

שמואל גולן נולד ב 1901 בגליציה לימים יקרא אוסטריה, עוד בהיותו נער, בחר להשתלב בתנועת השומר הצעיר. בשנת 1920 הוא בוחר לבצע עלייה לארץ ישראל. שם משמש כמורה ומחנך בחברת הילדים. בזמן זה בוחר לקחת חלק בפיתוח מערכות החינוך לגיל הרך. לאורך כל שנותיו עסק בחינוך, הדרכה, הסברה ולמידה על מנת להבין את עולם הילדים ובני הנוער. בין הדברים שביצע בהם מחקר היו אופן החינוך בגיל הרך, ובנושא החינוך המיני. בכל ימי חייו גולן פעל כחלק מתנועת ההגנה בשנים המאוחרות אף היה חבר בארגון התנועה הקיבוצית. בשנת 1960 נפטר גולן והשאיר אחריו ספרים ומחקרים רבים שלקחו חלק משמעותי מאוד בעיצוב נושא החינוך המיני במערכת החינוך של ימינו.

הדף הראשי: About Us
Office Hallway

מדור לדור - החינוך המיני ספר המוסד החינוכי של השומר הצעיר

המעבר מחברה בורגנית לחברה קיבוצית 

הדף הראשי: News

שמואל גולן בכתבו בספר מדור לדור - מדבר על הפחד שהונחל אצל בני נוער בנוגע לשיח ותרבות המיניות. הדבר הוצג כלא ערכי ואף טמא- המיניות מקושרת לזנות, סיפוק צרכים פיזיולוגיים פשוטים ובכלליות נוצרת תמונה שמין שווה להפך הגמור מטוהרה ודברים טובים שהאדם יכול לעשות. עם נפילת החברה הבורגנית והפטריכאלית שמעמידה את האישה כנחותה, קמה התנועה הקיבוצית כניגודיות לקודמתה. שם החינוך מוצא מבית המשפחה והופך לנחלת הכלל, יש מקום לייסוד חוקים חדשים  ונורמות חברתיות אחרות. עד זמנים שדבריו נכתבים לחינוך המיני עדיין אין מקום בשיח החינוכי שקורה בתוך כותלי בית הספר והוא נמצא תחת הילה קדושה שאסור לדבר עליה, שמא תעורר שדים ורוחות. גולן רואה חשיבות רבה ליצור שיח על החינוך המיני, לתת מקום להתבטא על מנת למנוע חסמים בהתנהגות מינית תקינה. הוא מתייחס לחיי אהבה  טובים ככלי להתנהגות הולמת חברתית ורואה בה ככלי למימוש ערכים של בני אדם. גולן רואה את החינוך המיני לא כקורס נלמד בדומה להיסטוריה או מתמטיקה אלא כשינוי באווירה הכללית של השיח הפתוח. ברגע שיש שיח מיני תקין ובריא ככה השיח הכללי משתנה גם הוא. יחד עם זאת הוא שם כמה קווים מנחים בשיח המיני על מנת לשמור על אותם מחנכים עתידניים שיעסקו בדבר.

ראשית על המחנך ליצור אווירה פתוחה ונעימה, תוך כדי תשומת לב שאין חתירה לקבל מידע "עסיסי" על חיים המין של אותם חניכים/תלמידים. חשוב לראות שהם מספקים את המידע שהם רוצים ומרגישים בנוח לספק ולא מידע אשר יוביל לאי נעימות או שיפוטיות מצד הסובבים או המחנך. על מנת ליצור את הסביבה הזאת על אותם מחנכים ומחנכות להיות קשובים ומעורבים באופן תדיר בחייהם של תלמידיהם. זוהי הליכה על חבל דק בין הסרת הבושה לאי חדירה לפרטיות ואותם אנשי חינוך צריכים להיות מתודרכים בהתאם ולראות שאינם חוצים קוו שאינו מתאים.

ראוי לציין כי חשוב גם לחלק את נושא החינוך המיני בהתאם לגיל ולשלב הבגרות המינית, תוך כדי התחלה מגיל מוקדם כדי ליצור תהליך רצף שיבנה שיח מקובל ובעל נורמליזציה בקרב אותם בני נוער ולא כשיעור חינוך מיני שנוחת עליהם בגיל הבגרות ואינם יכולים להתמודד באופן מכיל עם כל המידע החדש. 
לסיכום מטרתו של גולן היא לנצל את השינוי במבנה החברתי על מנת לקרוע את העטיפה שהחינוך המיני מסתתר בתוכו, וליצור מדור המחנכים שאינו ידע להתמודד עם החינוך המיני כי כך הורגל, דור מחנכים שיכיל וילווה את אותם בני לכשיהיו כאלה מבוגרים בעצמם.

תגובה לספרו מדור לדור

כתבה שמואל גולן.jpg

שמואל גולן האדם והמחנך

מתוך עיתון על המשמר, 9 באפריל 1963.
נלקח מאתר עיתונות יהודית היסטורית

קישור לאתר המלא

בכתבה מתוארת דמותו של המחנך מהשומר הצעיר שמואל גולן, מזה שלוש שנים ללכתו. הכתבה נפתחת במסע שיבוחים והאדרה לאדם שהיה. מיוחסת לו בכתבה האמירה כי הוא אחד ממקימי ויוצרי החינוך הקיבוצי, שדעותיו וגישתו הפדוגוגית היו קו מנחה לשורשי החינוך הקיבוצי דאז וכפי שאנחנו מכירים אותו כיום. יחד עם חבורה מצומצת של מובילים הוא מתואר כאחד מראשי היוצרים של החינוך בארץ ישראל.

הגישה העיקרית שמוצגת כדרכו של שמואלן גולן היא גישת הביקורת התמידית, איננו מוכן להסתכל על ההווה בקבלה מלאה, אלא תמיד לראות את מה שדורש תיקון ותמיד לבחון את הדברים ממבט עתידני. אופיו שעסק בעיקר בדמותו של המחנך ואיך הוא רואה את בני ובנות הנוער זהו דבר שלנו כאנשי חינוך מעורר השראה. 

ראייה של האדם והנער כמכלול של החינוך אותו הוא צובר לאורך שנותיו וגם בבגרותו עם סיום מערכת החינוך הפורמלית, מעיד על ההסתכלות של שמואל גולן כי אחריות החינוך היא עיצוב החברה וחשוב שמערכת החינוך תלווה את האדם כמה שיותר שנים בחייו. 

במבט ביקורתי קשה למצוא דברים שליליים שנאמרים על שמואל גולן בתוך החברה הקיבוצית, מבחינתם הוא חלוץ, חלוץ של הגישה החינוכית אותה הוא מייצג. יש לנו הרבה תהיות עד כמה הגישה הזו היא מדויקת, וכמה זה תפקידו של המחנך החיצוני להשפיע על בני ובנות הנוער מול ההשפעה ההורית שמרגיש כאילו מוסרת מהם האחריות באופן כמעט טוטאלי בגיש.ו, אך ההבנה שבחינוך הקיבוצי זוהי אחריות המערכת. 
כל אלו נתנו לנו ראייה של אדם שרצה בטובת חברתו וראה אותה מתקדמת לעבר עתיד יותר טוב עבורה

הדף הראשי: Image
ahr19601209-01.2.119-a2-467w.jpg

הקשר בין שמואל גולן למכללת אורנים

  דמותו של ש. גולן הועלתה בטקס חנוכת ספריה על שמו באורנים 

על המשמר, 9 בספטמבר, 1960.
קישור לכתבה

שמואל גולן הוא דמות שמופיע כמעט בכל פעם שעולה נושא החינוך המיני ושילובו במערכת החינוך.
אם לפני כן זהו נושא שמורחש וישנו חשש לדבר עליו, שמואל גולן מנער את כל השדים שיצאו מהארון ומדבר על הדברים מנקודת מבטו של המחנך. 

מכללת אורנים אשר מזוהה ומשוייכת לתנועה הקיבוצית, לקחה דברים רבים מתפיסתו הפדגוגית של שמואל גולן, אם זה בכלים להכשרת המורים העתידים  של ישראל ואם זה בשיח המיניות באופן ממוקד, ישנם יותר ויותר קורסים המלמדים איך לדבר על מיניות עם בני נוער וחשיבות השיח הזה. כל אלו יחד עם דמות המופת שאותה מייצג שמואל גולן כאיש חינוך- הובילו את הנהלת המכללה לקרוא לספרייה על שמו. 

הדף הראשי: Image

האם משהו בחינוך השתנה?

מתוך הרצאה של האוניברסיטה העברית בירושלים

מדוע תשע"ה - חינוך מיני וחינוך מגדרי בישראל

15 במרץ 2015.

בסרטון שלומית הברון מרצה לחינוך מיני מתארת את תהליך התקדמות תודעתו של החינוך המיני בישראל במהלך השנים מהקמת מערכת החינוך ועד מצבה כיום.  היא מביעה את תפיסתו של שמואל גולן כפורצת דרך לתקופתו, היא מציגה מתוך דבריו בספר "מדור לדור" שהובא פו לפניכם שם הוא דן בדברים שאנו עוסקים בהם כיום בשיח על החינוך המיני. הקשר שעשה דאז בין חינוך מיני לחינוך מגדרי- כאשר יש פעמים רבות שייכות בין הציפייה המינית לתפקיד המגדרי.

 

התמונה שהוא חולם ליצור לנושא החינוך המיני והדרכתו זוהי זיקה לגישה שמתאימה גם היום. בהמשך לשמואל גולן משרד החינוך עסק בשנים הבאות בנושא המיניות הבריאה והחינוך המיני התקין-הבריא. למרות רפורמות רבות שיצאו בשנים החולפות ועדיין חוזרי מנכ"ל שעוסקים במערכת החוקים וההתנהלות של המערכת החינוכית הדגש שם הוא על מניעה,הפחדה ושיח של מין באקט פיזי. דבר שמעיד על חוסר ההתקדמות בהבנה של משרד החינוך כיצד יש לדבר מיניות עם בני נוער. 

הגישה של שמואל גולן כי החינוך המיני המגדרי שייך לחברה הפטריאכלית ויש לשנות את תפיסתו מין היסוד. לצערנו הינה גישה שתקפה גם בימנו, ההתעסקות בחינוך מיני הינה עדיין נקודתית ועוסקת יותר במניעה מאשר בנתינת כלים איך להתמודד עם תהליכי המיניות שחווים בני ובנות נוער. הם מבצעים אקטים מינים, חווים גדילה התבגרותית אך במרבית בתי הספר אין מענה מספיק רחב לשאלות ולהיות שצפות בשל דברים אלו. 

למיניות בחברה יש טאבו כדבר שלא צריך לתאר, חדרי המיטות נשארים חדרים סגורים וגם . הרגשות שחווים בתוכם נשארים שם. המבוכה שהשיח הזה יוצר מוביל לכך שבני ובנות נוער מחפשים את המידע במקורות לא חיובים כמו אתרי פורנו, מאמרים ודרך אפליקציות תקשורתיות שלא דווקא מתיישרים עם חינוך מיני וערכים תקינים. לכן מתפקדינו כחברה ללמד אותם את החינוך המיני התקין.

החברה עברה הרבה תהליכים מיניים בריאים בשנים האחרונות אך עדיין מתקשה להכניס זאת למערכת החינוך הפורמלית. 
שמואל גולן כתב את ספרו מדור לדור בשנת 1948, ואנחנו  כמדריכי נוער וסטודנטים לחינוך בשנת 2022 מתמודדים בדיוק עם אותם בעיות. דבר שמעיד כי תהליכי הבגרות שעוברים בני ובנות נוער הינם אותו דבר ולכן יש להתמודד איתם בגישה חדשה ועדכנית כפי שטען העוסקת בהסברים ושאלות  ולא בהפחדה או מניעה. המערכת עדייןתקועה בשנות ה-50 ומתפקדינו כדור המחנכים הבא לקחתאת הנושאים האלו בצעד אחד קדימה.

 

הדף הראשי: Video
People Walking

מי אנחנו ?

 

איתי שמואל ואוראל זאבי סטודנטים במסלול מל"ח במכללת אורנים בחוגים לחינוך חברתי קהילתי והיסטוריה

הדף הראשי: Our Technology

בחרנו לעסוק בנושא החינוך המיני על פי משנתו של שמואל גולן, לאחר חיפושים רבים של ניסיון למצוא ממשק בין עבודותינו כאנשי חינוך לבין ההיסטוריה שהתוותה את התנהלות החינוך כיום. שנינו עוסקים כמדריכי נוער בתוך המגזר הכפרי תחת תנועות נוער. ונפגשים פעמים רבות עם בני ובנות נוער בתקופת בגרותם המינית, דבר שמוביל לשינויים פיזיולוגיים ושינויים הורמונליים. העיסוק הרב של אותם נערים ונערות בשינויים אלו יוצר לנו התמודדויות רבות בנושא החינוך המיני, משיח בריא ופתוח שיעודד מיניות תקינה ולא פוגעת ועד נושא הזהות המינית שאצל לא מעט נערים ונערות זוהי שאלה שמתעוררת.

כאשר בחנו את דמותו של שמואל גולן, נוכחנו לראות אדם שבערה בו דמות המדריך, הוא אינו רצה להימנות כמייסד תנועה או כאיש חזון אלא כמחנך שרוצה בטובת חניכיו. התעוררו לנו שאלות על גישתו מדוע תפקיד המדריך הינו להיות הדמות מובילת הדרך של אותו דור צעיר שגדל ומתפתח. בתפיסתו מוטלת אחריות רבה על מורי בית הספר ומדריכי התנועה להנחיל את סל הערכים שאנו רוצים להעשיר בילדינו, וכמעט לא מוזכרת האחריות ההורית, אך בתפיסתו החינוך הקיבוצי הוא הדרך הנכונה ושם ההסתכלות היא כילדי הכלל ולא נחלתו הפרטית של היחיד. מרגיש שזוהי מאין מטרה קבוצתית ליצור חברה טובה יותר. כדי שתוכל לקדם את המשך הגישה שהם דוגלים בה. 


יחד עם הגישה החדשנית לגבי תפיסת החינוך -  הוא ממקד ומנער את המערכת לגבי תפיסת החינוך המיני בקיבוצים, דבר שעד עכשיו לא דובר ואם הוזכר אז בתור תחום אפור שעדיף לא  להיכנס אליו. שמואל גולן מדברר את הקשיים והמורכבויות שאיתם מתחבטים בני ובנות נוער לאורך בגרותם. והופך את הדבר לטאבו שחובה לעלות בשיח כדי להתמודד אתו בתור אנשי חינוך. 

הרצון שלנו להיות מדריכים טובים יותר ואנשי חינוך שיכולים לתת מענה מתאים יותר, הוביל אותנו למצוא מחקרים העוסקים באותם שאלות שמעסיקים את בני הנוער ומצאנו את מחקריו וכתביו של שמואל גולן שמרחיב רבות על השיח המיני בעולם החינוך. בחרנו בוא למרות כתביו הישנים מתוך הבנה שלמרות ההתחדשות הטכנולוגית והחשיפה לתוכן הרבה יותר מוגבר ובגיל מוקדם יותר, בני נוער תמיד היו ויהיו בני נוער. ולכן ברצוננו לבדוק האם נושא החינוך המיני ששמואל גולן עוסק בו בעשורים המוקדמים של שנות האלפיים תקף ומותאם גם לימנו, בנוסף חשוב לנו לראות האם היו חידושים בהתנהלות של התנועה הקיבוצית שבה אנו עובדים כיום לעומת איך שהייתה מופעלת דאז?  

הדף הראשי: Quote

בביליוגרפיה

1. גולן ש', דור לדור, ספר המוסד החינוכי של השומר הצעיר במשמר העמק, תל אביב 1948. 

 

2. דרור י', רשף ש', החינוך העברי בימי הבית הלאומי, 1918-1948, מתוך כותר.

3. הברון ש', מדוע תשע"ה -חינוך מיני וחינוך מגדרי בישראל, האוניברסיטה העברית ירושלים, הועלה לאתר YOUTUBE, מרץ 2015.

4. האוזר ש', דמותו של ש. גולן הועלתה בטקס חנוכת סיפריה על שמו באורנים, כתבה מתוך על המשמר, 9 בדצמבר 1960. 

5. לביא זנבי, שמואל גולן- האדם והמחנך, על המשמר, 5 באפריל 1963. מתוך אתר עיתונות יהודית היסטורית.

הדף הראשי: Text
bottom of page